Én és a nemez

Szőr-alkimista lettem.Szőrgabalyintó, kócomfitty összekuszáló, szőrszál egyesítő csendestárs, akit elbűvöl a szőr alkímiája.Én csak az vagyok, aki odaadja a kezét, meg a szívét-lelkét, és hagyja hogy megtörténjen a dolog.   Az alkotás létszükségletem. Mindig is az volt, csak mint a búvó patak, hol itt hol ott tűnt fel. A kártolt gyapjúval kb.5 éve kerültem érintkezésbe hála Molnár V. József hagyományőrző (gyerek) táborának, és ott Kaszás Ákos nemezművésznek, hogy hagyott szabadon kibontakozni.
Szerelem csak jóval később, másfél éve lett belőle.Azóta úgy kívánkoznak ki belőlem nemez szüleményeim, hogy néha én is meglepődöm:ezt én csináltam??
A semmiből, egy halom kócos szőrből létrehozni valamit, egy tárgyat, az valami varázslatosba enged belekóstolni:a teremtés felemelő folyamatába.Tanítóként engem fárasztott hogy olyan lassan mutatkozik az eredmény(ebből is látszik hogy nem igaz az az állítás, miszerint türelmetlen sorstársaimnak nem való a nemezelés), de itt rögtön látszik a gyümölcs.Tanítói vénám jelenleg abban nyilvánul meg, hogy szívesen tanítok az alkotásnak erre a fajtájára kicsiket és nagyokat.Szívesen megyek ha hívnak.Jó látni a másik örömét!
A gyapjú és a belőle készült nemez csupa olyan dolgot áraszt, amire mai zaklatott, elidegenedő korunkban óriási szükségünk van:melegséget, védettséget, puha, szeretetteljes "fészekhatást".Összetartó erőt, hiszen  pl.nagyobb darab elkészítését eleve közösen szokták mindenhol csinálni, de ha együtt csinálunk kisebb darabokat, ott is mindig vidám hangulat kerekedik valahogy.
A hozzávalók: a természetes anyag, a bárány puha szőre, a meleg víz, ami az oldódás jelképe, a szappan sikamlóssága, a pancsikolás, ami a gyerekkor felszabadult vidámságát idézi, ezek együtt vidám, felszabadító, jó hangulatot teremtenek.Kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Dolgoztam már együtt óvodásoktól kezdve a nagymamákig, ügyetlenektől kezdve a kézügyesekig mindenféle emberrel, köztük dawn kórosokkal és más fogyatékkal élőkkel, és kivétel nélkül azt mondhatom, mindenhol nagyon jó hangulat kerekedett, a zárkózott, merev személyiségek feloldódtak, kinyíltak, a mogorvák nevetni kezdtek, a türelmetlenek kénytelenek voltak barátkozni a várással, ha létre akartak hozni valamit.(A nemezelés segít rendeződni!)A gyapjú és az alkotási folyamat megteremtette arra a rövid időre a közösséget, a létrejövő alkotások pedig később is mindig felidézik a készítés közbeni jó érzést, alkotóvá emelik az embert.
Létrehozni valami újat, teremtővé válni, jó.Ezt közösségben, vidáman tenni legalább olyan jó.Gyapjút érinteni jó.Egyszerű ez.

Ez a nemezelés varázsa.